Vôňa chleba

„Momentálne sú pre mňa najväčšími prioritami rodina a dobrý chlieb,“ stručne hovorí o svojich súčasných prioritách Rastislav Kašper

Kto by bol počas štúdia na strednej škole povedal, že z mechanika nastavovača bude nakoniec vedúci jednej z najlepších bardejovských pekární. „Počas strednej školy som už tušil, že technický smer nebude to, čo by som rád v živote robil. Hoci som nevyštudoval odbor, ktorému sa venujem, aj tak na strednú školu spomínam len v dobrom,“ spomína na svoje pôsobenie na strednej škole. Aj po dvoch desiatkach rokov si Rastislav rád zaspomína na nejeden zážitok zo strednej školy. „Rád spomínam na hodiny s učiteľkou Elenou Friedrichovou, či svojou triednou Zdenou Tomkovou. Neraz sa pousmejem nad hláškami ako dvihnite hokejky, či máš uši ako blatníky. Je krásne si takto zaspomínať na skvelé časy na strednej škole,“ hovorí o svojich najlepších spomienkach.

Bezprostredne po úspešnom zmaturovaní smerovali prvé Rastislavove kroky na úrad práce. Po pár mesiacoch sa však vyučený mechanik nastavovač zamestnal v jednej z bardejovských pekární. „Na pozíciu pekára som sa dostal cez môjho bratranca.  Keďže v Bardejove vznikla nová pekáreň, bola to skvelá príležitosť skúsiť niečo iné, ako som vyštudoval,“ hovorí o svojich začiatkoch v pekárni. Aj keď v tejto práci nevydržal dlho, pretože pekáreň skrachovala, dlho sa doma neohrial.

Už po pár mesiacoch nastúpil na základnú vojenskú službu do Bratislavy. Po roku strávenom v hlavnom meste Slovenska sa opäť vrátil späť do rodného Bardejova. „Po návrate zo základnej vojenskej služby som sa opäť zamestnal ako pekár v jednej z bardejovských pekárni.  Keďže som si v tom čase našiel priateľku, súčasnú manželku, aj z tejto práce som odišiel. S manželkou sme bývali v Zborove, preto bolo lepšie pracovať v pekárni tam, ako dochádzať stále do Bardejova,“ hodnotí dôvody odchodu z bardejovskej pekárne. Časom sa Rastislav s manželkou opäť presťahovali do Bardejova, a tak netrvalo dlho a Rastislav bol opäť zamestnancom jednej z bardejovských pekárni. Už bolo jasné, že mu to vydrží dlho. V Pekárni Družba, lebo o nej je reč, pracuje dodnes. I keď podľa jeho slov nie je práca v pekárenstve jednoduchá, baví ho a je s ňou spokojný. „Pekári tak ako doktori nepoznajú sviatky, víkendy a podobne. Čerstvý chlieb a pečivo musí byť napečené vždy. Hoci prácu pekára a lekára nemôžeme porovnávať, časovo je to v podstate to isté. Pekári sú v práci či je deň a či noc.“

V súčasnosti ma Pekáreň Družba celkovo päť predajní po celom Bardejove a zamestnáva okolo tridsaťpäť ľudí. „Po celom Bardejove máme päť samostatných predajní. V Bardejove a jeho okolí nemáme v podstate žiadnu konkurenciu, keďže ostatné pekárne sú len súčasťou obchodných reťazcov a pečú len z polotovarov.“ Pekáreň Družba ponúka aj možnú prax pre študentov študijného odboru pekár na Spojenej škole na Štefánikovej ulici, či možnosť objednávok pečiva na rôzne akcie, ako sú svadby, stužkové slávnosti či bankety. V budúcnosti Rastislav zmenu neplánuje a naďalej sa chce venovať pekárenstvu. Jeho aktuálnymi prioritami sú hlavne jeho dve krásne dcéry a manželka. Okrem toho chce, aby mali ľudia v Bardejove na stole vždy čerstvý a chutný chlieb. 

 

Zdieľaj článok:

Autor článku:

Denis Sopko

Komentáre

K tomuto článku neexistujú žiadne komentáre